Καλοκαιρινό βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο
«Ανακατασκευή της προσωπικής μας Ιστορίας ως απάντηση στην Κρίση των ζωών μaς»
Προσωπική ανάπτυξη, αναστοχασμός και επαγγελματική εκπαίδευση στο συστημικό γλυπτό με άλλες πρωτοποριακές τεχνικές
Παρασκευή 1 Ιούλιου ως Κυριακή 10 Ιουλίου 2016
Ζούμε σε δύσκολες και συναρπαστικές εποχές. Τα αυτονόητα καταρρέουν γύρω μας σαν χάρτινοι πύργοι και μερικές φορές τα κρατήματα δεν επαρκούν πια.
Ποιοι είμαστε προσωπικά μέσα σ’ αυτήν την συνταρακτική κοινωνική και διαπροσωπική μεταμόρφωση που ζούμε; Πώς διαχειριζόμαστε μέσα μας τη σχέση μας με το παιδί, το συναίσθημα, τους Άλλους, το Κοινωνικό; Ποια νέα κατασκευή εαυτού και πραγματικότητας μπορεί να μας πάει σώους και δημιουργικούς, ενδυναμωμένους και σοφότερους στην απέναντι όχθη;
Ως συνέχεια προηγούμενων βιωματικών σεμιναρίων, σ’ αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα ανακατασκευάσουν με τη βοήθεια της ομάδας την δική τους προσωπική ιστορία, κατασκευάζοντας για τους εαυτούς τους νέα σενάρια παρόντος και μέλλοντος, με έμφαση στη σχέση με την Επιθυμία και το Κοινωνικό. Η ιδέα είναι ότι η κατασκευή μας για την προσωπική μας ιστορία μπορεί να αλλάξει μέσα από δικές μας κινήσεις και κατά συνέπεια το ίδιο το παρόν και το μέλλον μας να έρθουν κοντύτερα σ΄ αυτό που επιθυμούμε, από ό,τι φανταστήκαμε.
Το σεμινάριο θα δομηθεί με άξονα την επεξεργασία των προσωπικών ιστοριών μέσω βιωματικών τεχνικών, μουσικής και κίνησης και θα πλαισιωθεί από θεωρητικές εισηγήσεις, που θα επιτρέψουν στον καθένα να δει την προσωπική του ιστορία, ως σημείο μιας συνολικότερης πορείας γύρω από αποφάσεις ζωής. Με βασικό εργαλείο το συστημικό γλυπτό, αυτή τη φορά θα ενσωματώσουμε προτάσεις από το Θέατρο των Καταπιεσμένων (με τον Θοδωρή Κωστιδάκη), τη θεατρική χρήση της φωνής ως έκφρασης του συναισθήματος (με τη Δήμητρα Τσάκου) και την κατασκευή και χρήση της Κούκλας ως μέσου φροντίδας του ενδότερου Παιδιού μέσα μας (με την Παρασκευή Καρακίτσιου).
Το 10ήμερο θα κλείσει με αφήγηση παραμυθιού βγαλμένο από τις εργασίες της ομάδας από την παραμυθού Κυριακή Δούδη, στο λόφο, στην αγκαλιά του Καϊμάκτσαλαν, του Πίνοβου και της Τζένας...
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, που αισθάνονται να τους απασχολούν παρόμοια θέματα και στόχος του είναι η υποστήριξή τους σε δυσκολίες της παρούσας φάσης ζωής τους, η αύξηση της συνολικής ικανοποίησής τους από τη ζωή και η άνοδος της καθημερινής ποιότητας ζωής τους σε μια δύσκολη, αλλά γόνιμη για αλλαγές εποχή σαν τη δική μας.
Για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εμψυχωτές ομάδων το σεμινάριο θα πλαισιωθεί από θεωρητικές εισηγήσεις και θα έχει παράλληλο χαρακτήρα βιωματικής εκπαίδευσης στην τεχνική του συστημικού γλυπτού. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και βεβαίωση για την πρώτη βαθμίδα επάρκειας στη χρήση Του συστημικού γλυπτού για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εμψυχωτές ομάδων.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ Η ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
Συντονίστρια: Δρ Άννα Εμμανουηλίδου, Κλινική ψυχολόγος (Dr.Phil,MSc.), συστημική ψυχοθεραπεύτρια (IGST), συστημική εκπαιδεύτρια και επόπτρια
Προσκεκλημένοι εισηγητές άλλων πρωτοποριακών τεχνικών:
Θοδωρής Κωστιδάκης: Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καραγκιοζοπαίκτης, Εμψυχωτής Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού. Θέατρο των καταπιεσμένων του BOAL, θέατρο Forum και Drama Process. Θέμα η ανάδειξη λύσεων σε συγκρούσεις κοινωνικής υφής. Δευτέρα 4 του Ιούλη 2016
Τσάκου Δήμητρα:Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος. Ο λόγος και ο ήχος στην έκφραση του συναισθήματος με εργαλείο το θεατρικό κείμενο. Ένα κείμενο σπαρακτικό, κατακερματισμένο και βαθιά αληθινό, την «Ανθρώπινη Φωνή του Ζαν Κοκτώ.Τετάρτη 6 του Ιούλη 2016
Καρακίτσιου Παρασκευή:Ψυχολόγος, Νηπιαγωγός, Κουκλοθεατροπαίχτρια, ειδικευμένη στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας και την εμψύχωση ομάδων θεατρικού παιχνιδιού με παιδιά και ενήλικες. Σάββατο 9 Ιουλίου 2016.
Κυριακή Δούδη: Φιλόλογος, συγγραφέας, αφηγήτρια παραμυθιών. Σάββατο 9.Ιουλίου 2016, βράδυ.
Μέγεθος ομάδας: ελάχιστος αριθμός 12, μέγιστος 25 άτομα.
Οι τρεις εναλλακτικές προσεγγίσεις:
"Θέατρο Των Καταπιεσμένων" του Augusto Boal, σε συνδυασμό με τεχνικές του Drama Process (παιχνίδια ρόλων, σωματική έκφραση κτλ), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστημικό θεραπευτικό πλαίσιο.
Την Δευτέρα 4 του Ιούλη, τρίτη μέρα των εργασιών μας, θα δοθεί έμφαση στη θεατρική οπτική. Θα γίνει ενδεικτική βιωματική δουλειά πάνω σε θεατρικές τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συστημικό ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο με ομάδες ή οικογένειες.
Καθώς το βίωμα με τη συμμετοχή του σώματος, του λόγου και του συναισθήματος αποτελεί πολλές φορές έντονη εγγραφή σε έναν άνθρωπο, οι θεατρικές πρακτικές αναδεικνύονται σε σημαντικά εργαλεία μέσα στη θεραπευτική εργασία.
Η έμφαση θα δοθεί σε δύο άξονες:
1. Πειραματική διερεύνηση της χρήσης των δρώμενων του «Θεάτρου του Καταπιεσμένων» του Augusto Boal – με έμφαση στο «Θέατρο Φόρουμ» (Forum Theatre) – σε θεραπευτικό πλαίσιο, με στόχο την ανάδειξη λύσεων σε συγκρούσεις κοινωνικής υφής.
2. Χρήση θεατρικών συμβάσεων του «Θεάτρου Διαδικασίας» (Drama Process) για:
Ανάπτυξη της ικανότητας για δημιουργική συνδιαλλαγή σε επίπεδο μεταφοράς με τη χρήση και επεξεργασία του συμβολικού λεξιλογίου της ομάδας, μέσα από παιγνιώδεις διαδικασίες.
Ενδυνάμωση της φαντασίας και δημιουργικότητας του θεραπευτή μέσα από την εξοικείωση με θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις.
Θοδωρής Κωστιδάκης – Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καραγκιοζοπαίκτης, Εμψυχωτής Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού.
Η χρήση του λόγου και της φωνής στην έκφραση συναισθημάτων (με αφορμή την «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ)
Τι λες όταν καλείσαι να μετατρέψεις σε λόγο τα συναισθήματα;
Ποιες είναι οι «σωστές» λέξεις;
Πόσο αναλυτικός ή πόσο συμπυκνωμένος οφείλει να είναι ο λόγος;
Πόσο αφαιρετικός ή πόσο ρεαλιστικός;
Πότε οι λέξεις πονάνε και πότε θεραπεύουν; Μια απόπειρα να προσεγγίσουμε τον λόγο και τον ήχο στη διαδικασία του συστημικού γλυπτού χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το θεατρικό κείμενο. Ένα κείμενο σπαρακτικό, κατακερματισμένο και βαθιά αληθινό, την «Ανθρώπινη Φωνή του Ζαν Κοκτώ.
Διάρκεια εργαστηρίου: 6 ώρες
Εμψυχώτρια: Δήμητρα Τσάκου, Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος
<<ο έσω μας κήπος>>
Πρόκειται για σεμινάριο βιωματικού χαρακτήρα το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού και χρησιμοποιεί τη θεατρική κούκλα ως θεραπευτικό εργαλείο.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να επεξεργαστούμε μέσα στην ομάδα το θέμα της προσωπικής φροντίδας του εαυτού.
Πιο αναλυτικά θα εμβαθύνουμε, μέσω μιας ποικιλίας θεατρικών τεχνικών, σε ζητήματα προσωπικής ανάπτυξης που αφορούν στην διασφάλιση και την φροντίδα των ορίων της προσωπικότητάς μας.
Πώς μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να προστατεύουμε τον εσωτερικό μας κόσμο; να θέτουμε τα όρια μας; Να αμυνόμαστε στην παραβίαση τους, να αποζητούμε την ασφάλεια. Γιατί η ανάγκη μας για προστασία συνδέεται συχνά με αρνητικά συναισθήματα.
Αν ο χαρακτήρας μας είναι ένας κήπος τότε ποιός είναι ο κηπουρός του, ποιά είναι τα ζιζάνια του; Πώς καλλιεργούμε τον κήπο μας και πώς τον φροντίζουμε; Υπάρχουν σ’ αυτόν φράχτες και αν ναι από τι υλικό επιλέγουμε να τους χτίσουμε.
Διάρκεια σεμιναρίου : 4 ώρες
Εμψύχωση και συντονισμός ομάδας: Παρασκευή Καρακίτσιου.
Τόπος συνάντησης και ιδιαιτερότητες: Το 10ήμερο θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο στην πανέμορφη φύση της Καρατζόβας (Εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής και μάθησης «Το Περιβόλι της Ειρήνης» βλ. www.giorgosdoumos.blogspot.com, στο χωριό Ξιφιανή, κοντά στην Αριδαία), που θα δώσει ως τέτοιος εντελώς νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη των χρησιμοποιούμενων δημιουργικών τεχνικών, αλλά και στην ουσιαστική γνωριμία και δέσιμο μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς θα ζήσουμε όλοι μαζί για 10 μέρες, μοιραζόμενοι τις ιστορίες μας, τον ελεύθερο χρόνο μας, το φαγητό μας και την οργάνωση της κατασκήνωσής μας. Έτσι, μπορεί να είναι παράλληλα και μια μορφή χαλάρωσης και καλοκαιρινών διακοπών στο βουνό, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.
Η κατασκήνωση βρίσκεται πολύ κοντά στα φημισμένα ιαματικά λουτρά Πόζαρ και σε μερικά από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, 5 μόλις χλμ από την πόλη της Αριδαίας, όπου μπορεί κανείς να έχει ό,τι προσφέρει μια πόλη για τον ελεύθερο χρόνο και τον εφοδιασμό σε αναγκαία ήδη. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, το οποίο σταματάει απευθείας στο χωριό Ξιφιανή. Στο χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις τουαλέτας, ντουζ, κουζίνα και στεγασμένος χώρος συγκέντρωσης. Πρώτες ύλες για μαγείρεμα διατίθενται άμεσα από το βιολογικό αγρόκτημα, που βρίσκεται στο χώρο της κατασκήνωσης. Διατίθεται έμμισθο άτομο που θα συντονίζει την οργάνωση του φαγητού και την καθαριότητα του χώρου. Για ενημέρωση για την κατασκήνωση βλ. στο διαδίκτυο «Το Περιβόλι της Ειρήνης».
Απαραίτητα: αγάπη για τη φύση, διάθεση για κάμπινγκ, σκηνή και κατασκηνωτικά είδη (αναλυτική λίστα του αναγκαίου εξοπλισμού θα δοθεί, όταν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της ομάδας).
Χρόνος συνάντησης: 1η Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 2016 (Παρασκευή 1η Ιουλίου απόγευμα άφιξη, εγκατάσταση και γνωριμία ως τις 5.30μμ με Κυριακή 10 Ιουλίου απόγευμα 5.00μμ αναχώρηση), 80 ώρες εργασίας.
Κόστος συμμετοχής: συνολικά 350 ευρώ ανά άτομο συμπεριλαμβάνοντας: τη συμμετοχή στο βιωματκό σεμινάριο, την εκπαίδευση, τη διαμονή, το φαγητό 2 φορές τη μέρα (πρωινό, μεσημεριανό) και τη συνολική φροντίδα από άτομο που θα μαγειρεύει και θα συντονίζει την οργάνωση και καθαριότητα του χώρου. Με τη δήλωση συμμετοχής γίνεται παράκληση για καταβολή προκαταβολής 90 ευρώ.
Επιλεκτική συμμετοχή σε συγκεκριμένες μέρες θα κοστίσει 40 ευρώ τη μέρα με όλες τις παραπάνω παροχές.
Ερωτήσεις και δηλώσεις συμμετοχής: ΄Αννα Εμμανουηλίδου, τηλ 6947320479, ηλ. annaemmanouelidou@yahoo.gr, Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15.06. 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου