ποιοι είμαστε

Ο Γιώργος Δούμος είναι παραγωγός βιολογικών γεωργικών προϊόντων ντόπιων παλιών ποικιλιών, με άμεση διάθεση στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες. Μέλος των πρωτοβουλιών Αιγύλωπας και Πελίτι για τη διάσωση και διάδοση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας βιοκαλλιεργητών. Προεδρεύων της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Πέλλας 'Αειφόρος Αλμωπία'. Ενεργή συμμετοχή επί χρόνια σε πολλές εναλλακτικές κοινωνικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη (Μικρόπολις, Σχολείο για τη Μάθηση και την Ελευθερία, υποστήριξη της ΒΙΟΜΕ και άλλων κοινωνικών εγχειρημάτων). Υποστηρίζει με την εμπειρία του νέους βιοκαλλιεργητές στην σταδιακή κατάκτηση ενός βιολογικού/ βιοδυναμικού/ παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας της γης. 


Στην Ξιφιανή Αριδαίας, σε μια έκταση 170 στρεμμάτων, καλλιεργούμε τη γη με φροντίδα για τις τοπικές ποικιλίες και σεβασμό στην προστασία των νερών και του εδάφους χρησιμοποιώντας βιολογικά και βιοδυναμικά μέσα και αξιοποιώντας παραδοσιακές γνώσεις της περιοχής. Παράγουμε παλιές ποικιλίες λαχανικών, φρούτων και σιτηρών με σκοπό την διάσωση και διάδoση αυτών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καλλιέργεια των ποικιλιών είναι μονόδρομος για μια αειφόρο ανάπτυξη αλλά και παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας σε αντίθεση με τα υβρίδια που εβρέως χρησιμοποιούνται. Οι φυσικές μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούμε, λίπανση με κοπριά και κομπόστ, συγκαλλιέργειες για αποφυγή ασθενειών καθώς και τα φυσικά παρασιτοκτόνα δεν μολύνουν τη γη και συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή πολύ νόστιμων καρπών. 

Λαχανικά όπως η ντόπια ποικιλία της κόκκινης, γλυκιάς πιπεριάς Μπαχόβου που φύεται στην περιοχή πάνω από εκατό χρόνια τώρα, η μελιτζάνα Λαγκαδά, αλλά και ντομάτες, κολοκυθάκια, ραπανάκια, σπανάκι, πράσα, μαρούλια, παντζάρια, λάχανα, κρεμμύδια και σκόρδα, μαϊντανός και ρόκα από ποικιλίες της περιοχής της Αριδαίας καλλιεργούνται με συνέπεια για να αποτελέσουν ασφαλή και ιδιαίτερα νόστιμα προϊόντα που θα φτάσουν στο τραπέζι μας. Ταυτόχρονα διασώζουμε ποικιλίες φρούτων που έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αφού καλλιεργούνται για πολλά χρόνια στα μέρη μας όπως κεράσια, πεπόνια, καρπούζια, κυδώνια, μούσμουλα, λωτοί και μια ποικιλία σταφυλιού την λεγόμενη Αμάσι την οποία έφεραν οι πρόσφυγες παπούδες μας από τη Μικρά Ασία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουμε δώσει στην καλλιέργεια των σιτηρών ενώ η επιλογή των ποικιλιών τους γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Ποικιλίες όπως η σκληρόπετρα, ημίσκληρο σιτάρι από το οποίο παράγεται αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ολικής, το μαυραγάνι, σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγουμε κίτρινο αλεύρι ιδανικό για ψωμί αλλά και βρώμη, σίκαλη και καλαμπόκι επιλέγονται για καλλιέργεια στο κτήμα μας μαζί με το μονόκοκκο, ντυμένο σιτάρι της αρχαίας ποικιλίας Καπλουτζάς που βρέθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές σε σπήλαιο της περιοχής. Όλα τα σιτηρά αφού συλλεχθούν, αλέθονται σε παλιό νερόμυλο, χωρίς θερμική επιβάρυνση στο τελικό προϊόν και χωρίς προσθήκη χημικών. 

Γιώργος Δούμος
βιοκαλλιεργητής

Σ΄έναν κόμο που στηρίζεται
Ø      στην εκμετάλλευση του ανθρώπου
Ø      στη λεηλασία της φύσης
Ø      στην υποδούλωση των πολιτών στις πολυεθνικές
Ø      στον εξευτελισμό των αξιών και της ποιότητας ζωής μας

ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ…

Καθαρή τροφή
      Παραγμένη με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο
 Βγαλμένη μέσα από ανθρώπινο μόχθο
 Δίκαια, χωρίς μεσάζοντες
 Με όραμα την Αυτάρκεια
την σωματική και ψυχική μας υγεία
την αφοσίωση στο αυθεντικό
την πίστη στη δύναμη όλων μας
  
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ
ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ..

Πού μπορείτε να μας βρείτε:
Σας περιμένουμε στο κτήμα μας στην Ξιφιανή Αριδαίας για να σας γνωρίσουμε, να σας ξεναγήσουμε και να συζητήσουμε μαζί σας ότι σας απασχολεί.

Για όσους μένουν στην Θεσσαλονίκη μπορούν να μας βρουν στις πρότυπες αγορές βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Καλαμαριάς κάθε Τετάρτη και Σάββατο και Νεάπολης κάθε Πέμπτη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον πίνακα που ακολουθεί.  


Τρίτη
Αγορά Περαία, Μηδείας, 3ο Δημοτικό Σχολείο
Θερινό Ωράριο : 16.30 - 20.30

Χειμερινό Ωράριο : 13.00 - 17.30Τετάρτη 
Αγορά Καλαμαριάς, Βότση, Ανδριανουπόλεως, πίσω από το ιερό της εκκλησίας Αγ. Παντελεήμονα.
Ωράριο : 08.00 - 13.00
'Σχολείο για τη Μάθηση και την Ελευθερία', Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία
Ωράριο: 18.00 - 21.00 


Πέμπτη
Αγορά Νεάπολης, Βενιζέλου, δίπλα στο δημαρχείο.
Ωράριο : 08.00 - 13.00

Αγορά Πυλαίας, πολυχώρος NODO, Μαρίνου Αντύπα 10, δίπλα στο Jumbο 
Ωράριο: 14.30- 17.30

Παρασκευή
Αγορά Ευόσμου, Ν. Καζαντζάκη, δίπλα στον Ι.Ν. αγ. Κυρίλλου & Μεθόδιου.
Θερινό Ωράριο : 16.30 - 20.30
Χειμερινό Ωράριο : 13.00- 17.30

Αγορά ΑΠΘ, πιλοτική διοργάνωση στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Κ.Καραθεοδωρή"
Ωράριο : 10.00 - 15.30
 

Σάββατο
Αγορά Καλαμαριάς, πρώην στρατόπεδο Κόδρα.
Ωράριο : 08.00 - 13.00

Περισσότερες πληροφορίες για τις λαϊκές με βιολογικά προϊόντα όλης της Ελλάδας θα βρείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου