μπαχαρικά

Κόκκινο γλυκό πιπέρι καπνιστό

Από την ποικιλία της κόκκινης, γλυκιάς μπαχοβίτικης πιπεριάς η οποία φύεται στην περιοχή της Αλμωπίας και ιδιαίτερα στο χωριό Πρόμαχοι (αρχαίο Μπάχοβο) παράγεται το μυρωδάτο αυτό πιπέρι. Οι ώριμες πιπεριές συλλέγονται με προσοχή στα μέσα Οκτωβρίου και καπνίζονται για 10 μέρες σε ξύλινους φούρνους σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή. Στη συνέχεια αλέθονται σε παλιό νερόμυλο της περιοχής για να μεταμορφωθούν σε ένα μοναδικό πιπέρι με εξαιρετική γεύση. Ταιριάζει ιδανικά με ψητά κρέατα, σάλτσες, όσπρια και λαχανικά.


  Κόκκινο γλυκό πιπέρι λιαστό

Οι ώριμες μυρωδάτες πιπεριές Μπαχόβου λιάζονται κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο που τις μεταμορφώνει σε ένα μοναδικό γλυκό πιπέρι που μοσχοβολά. Το φαγάκι αποκτά ιδιαίτερη νοστιμιά και ξετρελαίνει. Πολύτιμο μπαχαρικό της μακεδονικής γης απογειώνει τις γεύσεις, τιμά τον τόπο παραγωγής του και διεκδικεί μια θέση στο τραπέζι όλων μας. 
Μπούκοβο καυτερό

Οι ώριμες πιπεριές της καυτερής ποικιλίας κόκκινης πιπεριάς Μπαχόβου συλλέγονται με προσοχή και καπνίζονται σε φούρνους με ξύλα οξιάς και στη συνέχεια αλέθονται σε παλιό νερόμυλο της περιοχής για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο είδος πιπεριού, το μπούκοβο, το οποίο θα απογειώσει τα πιάτα σας. Λάχανο σαλάτα, φασολάδα, πράσινα φασολάκια αλλά και κρέας με πατάτες στο φούρνο και ο ντάκος αλλάζουν γεύση. 


Θυμαρο-ρίγανη Τσουμπρίκα

Ντόπια, παλιά ποικιλία ήμερης θυμαρο-ρίγανης που φύεται στη δυτική Μακεδονία. Η γεύση της έχει λεμονάτους τόνους που θυμίζουν το θυμάρι. Ιδιαίτερη γεύση που ταιριάζει με τους κεφτέδες, τα πιάτα με κρέας που συνοδεύονται από τραχανά και τα πιάτα με λάχανο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου