εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής και μάθησης............................................................................................................
             Καλοκαιρινό βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο
«Ανακατασκευή της προσωπικής μας Ιστορίας ως
απάντηση στην Κρίση των ζωών μας»
Προσωπική ανάπτυξη, αναστοχασμός και επαγγελματική εκπαίδευση στο
συστημικό γλυπτό με άλλες πρωτοποριακές τεχνικές
Παρασκευή 1 Ιούλιου ως Κυριακή 10 Ιουλίου 2016
στο «Περιβόλι της Ειρήνης» (www.giorgosdoumos.blogspot.com)
Ζούμε σε δύσκολες και συναρπαστικές εποχές. Τα αυτονόητα καταρρέουν γύρω μας σαν χάρτινοι πύργοι και μερικές φορές τα κρατήματα δεν επαρκούν πια.
Ποιοι είμαστε προσωπικά μέσα σ’ αυτήν την συνταρακτική κοινωνική και διαπροσωπική μεταμόρφωση που ζούμε; Πώς διαχειριζόμαστε μέσα μας τη σχέση μας με το παιδί, το συναίσθημα, τους Άλλους, το Κοινωνικό; Ποια νέα κατασκευή εαυτού και πραγματικότητας μπορεί να μας πάει σώους και δημιουργικούς, ενδυναμωμένους και σοφότερους στην απέναντι όχθη;
Ως συνέχεια προηγούμενων βιωματικών σεμιναρίων, σ’ αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα ανακατασκευάσουν με τη βοήθεια της ομάδας την δική τους προσωπική ιστορία, κατασκευάζοντας για τους εαυτούς τους νέα σενάρια παρόντος και μέλλοντος, με έμφαση στη σχέση με την Επιθυμία και το Κοινωνικό. Η ιδέα είναι
ότι η κατασκευή μας για την προσωπική μας ιστορία μπορεί να αλλάξει μέσα από δικές μας κινήσεις και κατά συνέπεια το ίδιο το παρόν και το μέλλον μας να έρθουν κοντύτερα σ΄ αυτό που επιθυμούμε, από ό,τι φανταστήκαμε.
Το σεμινάριο θα δομηθεί με άξονα την επεξεργασία των προσωπικών ιστοριών μέσω βιωματικών τεχνικών, μουσικής και κίνησης και θα πλαισιωθεί από θεωρητικές εισηγήσεις, που θα επιτρέψουν στον καθένα να δει την προσωπική του ιστορία, ως σημείο μιας συνολικότερης πορείας γύρω από αποφάσεις ζωής. Με
βασικό εργαλείο το συστημικό γλυπτό, αυτή τη φορά θα ενσωματώσουμε προτάσεις από το Θέατρο των Καταπιεσμένων (με τον Θοδωρή Κωστιδάκη), τη θεατρική χρήση της φωνής ως έκφρασης του συναισθήματος (με τη Δήμητρα Τσάκου) και την κατασκευή και χρήση της Κούκλας ως μέσου φροντίδας του ενδότερου Παιδιού μέσα μας (με την Παρασκευή Καρακίτσιου).
Το 10ήμερο θα κλείσει με αφήγηση παραμυθιού βγαλμένο από τις εργασίες της ομάδας από την παραμυθού Κυριακή Δούδη, στο λόφο, στην αγκαλιά του Καϊμάκτσαλαν, του Πίνοβου και της Τζένας...

Το σεμινάριο απευθύνεται 
σε άνδρες και γυναίκες, που αισθάνονται να τους απασχολούν παρόμοια θέματα και στόχος του είναι η υποστήριξή τους σε δυσκολίες της παρούσας φάσης ζωής τους, η αύξηση της συνολικής ικανοποίησής τους από τη ζωή και η άνοδος της καθημερινής ποιότητας ζωής τους σε μια δύσκολη, αλλά γόνιμη για αλλαγές εποχή σαν τη δική μας.

Για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εμψυχωτές ομάδων το σεμινάριο θα πλαισιωθεί από θεωρητικές εισηγήσεις και θα έχει παράλληλο χαρακτήρα βιωματικής εκπαίδευσης στην τεχνική του συστημικού γλυπτού. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και βεβαίωση για την πρώτη βαθμίδα επάρκειας στη χρήση Του συστημικού γλυπτού για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εμψυχωτές ομάδων.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ Η ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
Συντονίστρια
: Δρ Άννα Εμμανουηλίδου, Κλινική ψυχολόγος (Dr.Phil,MSc.), συστημική ψυχοθεραπεύτρια (IGST), συστημική εκπαιδεύτρια και επόπτρια.

Προσκεκλημένοι εισηγητές άλλων πρωτοποριακών τεχνικών:


Θοδωρής Κωστιδάκης: 
Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καραγκιοζοπαίκτης, Εμψυχωτής Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού. Θέατρο των καταπιεσμένων του BOAL, θέατρο Forum και Drama Process. Θέμα η ανάδειξη λύσεων σε συγκρούσεις κοινωνικής υφής. Δευτέρα 4 του Ιούλη 2016

Τσάκου Δήμητρα:Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος. Ο λόγος και ο ήχος στην έκφραση του συναισθήματος με εργαλείο το θεατρικό κείμενο. Ένα κείμενο σπαρακτικό, κατακερματισμένο και βαθιά αληθινό, την «Ανθρώπινη Φωνή του Ζαν Κοκτώ.Τετάρτη 6 του Ιούλη 2016
Καρακίτσιου Παρασκευή:Ψυχολόγος, Νηπιαγωγός, Κουκλοθεατροπαίχτρια, ειδικευμένη στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας και την εμψύχωση ομάδων θεατρικού παιχνιδιού με παιδιά και ενήλικες. Σάββατο 9 Ιουλίου 2016.
Κυριακή Δούδη: Φιλόλογος, συγγραφέας, αφηγήτρια παραμυθιών. Σάββατο 9.Ιουλίου 2016, βράδυ.
Μέγεθος ομάδας: ελάχιστος αριθμός 12, μέγιστος 25 άτομα.


Οι τρεις εναλλακτικές  προσεγγίσεις:
"Θέατρο Των Καταπιεσμένων" του Augusto Boal, σε συνδυασμό με τεχνικές του Drama Process (παιχνίδια ρόλων, σωματική έκφραση κτλ), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστημικό θεραπευτικό πλαίσιο. 

Την Δευτέρα 4  του Ιούλη, τρίτη μέρα των εργασιών μας, θα δοθεί έμφαση στη θεατρική οπτική. Θα γίνει ενδεικτική βιωματική δουλειά πάνω σε θεατρικές τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συστημικό ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο με ομάδες ή οικογένειες.

Καθώς το βίωμα με τη συμμετοχή του σώματος, του λόγου και του συναισθήματος αποτελεί πολλές φορές έντονη εγγραφή σε έναν άνθρωπο, οι θεατρικές πρακτικές αναδεικνύονται σε σημαντικά εργαλεία μέσα στη θεραπευτική εργασία. 
Η έμφαση θα δοθεί σε δύο άξονες: 
1. Πειραματική διερεύνηση της χρήσης των δρώμενων του «Θεάτρου του Καταπιεσμένων» του Augusto Boal – με έμφαση στο «Θέατρο Φόρουμ» (Forum Theatre) – σε θεραπευτικό πλαίσιο, με στόχο την ανάδειξη λύσεων σε συγκρούσεις κοινωνικής υφής. 
2. Χρήση θεατρικών συμβάσεων του «Θεάτρου Διαδικασίας» (Drama Process) για: 
    Ανάπτυξη της ικανότητας για δημιουργική συνδιαλλαγή σε επίπεδο μεταφοράς με τη χρήση            και επεξεργασία του συμβολικού λεξιλογίου της ομάδας, μέσα από παιγνιώδεις διαδικασίες. 
    Ενδυνάμωση της φαντασίας και δημιουργικότητας του θεραπευτή μέσα από την εξοικείωση με        θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις.


Θοδωρής Κωστιδάκης – Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καραγκιοζοπαίκτης, Εμψυχωτής Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού. 
Η χρήση του λόγου και της φωνής στην έκφραση συναισθημάτων  (με αφορμή την «Ανθρώπινη Φωνή» του  Ζαν Κοκτώ) 

 Τι λες όταν καλείσαι να μετατρέψεις σε λόγο τα συναισθήματα; 
 Ποιες είναι οι «σωστές» λέξεις; 
 Πόσο αναλυτικός ή πόσο συμπυκνωμένος οφείλει να είναι ο λόγος; 
 Πόσο αφαιρετικός ή πόσο ρεαλιστικός; 
 Πότε οι λέξεις πονάνε και πότε θεραπεύουν; Μια απόπειρα να προσεγγίσουμε τον λόγο και τον ήχο στη διαδικασία του συστημικού γλυπτού χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το θεατρικό κείμενο. Ένα κείμενο σπαρακτικό, κατακερματισμένο και βαθιά αληθινό, την «Ανθρώπινη Φωνή του Ζαν Κοκτώ. 
Διάρκεια εργαστηρίου: 6 ώρες 
Εμψυχώτρια: Δήμητρα Τσάκου, Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος
<<ο έσω μας κήπος>>

Πρόκειται για σεμινάριο βιωματικού χαρακτήρα το οποίο περιλαμβάνει  ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού και χρησιμοποιεί τη θεατρική κούκλα ως θεραπευτικό εργαλείο.  
Στόχος του σεμιναρίου είναι να επεξεργαστούμε μέσα στην ομάδα το θέμα της προσωπικής φροντίδας του εαυτού. 
Πιο αναλυτικά θα εμβαθύνουμε, μέσω μιας ποικιλίας  θεατρικών τεχνικών,  σε ζητήματα προσωπικής ανάπτυξης που αφορούν στην διασφάλιση και την φροντίδα των ορίων της προσωπικότητάς μας.  
Πώς μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να προστατεύουμε τον εσωτερικό μας κόσμο; να θέτουμε τα όρια μας; Να αμυνόμαστε στην παραβίαση τους, να αποζητούμε την ασφάλεια. Γιατί  η ανάγκη μας για προστασία  συνδέεται συχνά με αρνητικά συναισθήματα. 
Αν ο χαρακτήρας μας είναι ένας κήπος τότε ποιός είναι ο κηπουρός του, ποιά είναι τα ζιζάνια του; Πώς καλλιεργούμε τον κήπο μας και πώς τον φροντίζουμε; Υπάρχουν σ’ αυτόν φράχτες  και αν ναι από τι υλικό επιλέγουμε να τους χτίσουμε. 
Διάρκεια  σεμιναρίου : 4 ώρες 
Εμψύχωση και συντονισμός ομάδας: Παρασκευή Καρακίτσιου.

Τόπος συνάντησης και ιδιαιτερότητες: Το 10ήμερο θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο στην πανέμορφη φύση της Καρατζόβας (Εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής και μάθησης «Το Περιβόλι της Ειρήνης» βλ. www.giorgosdoumos.blogspot.com, στο χωριό Ξιφιανή, κοντά στην Αριδαία), που θα δώσει ως τέτοιος εντελώς νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη των χρησιμοποιούμενων δημιουργικών τεχνικών, αλλά και στην ουσιαστική γνωριμία και δέσιμο μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς θα ζήσουμε όλοι μαζί για 10 μέρες, μοιραζόμενοι τις ιστορίες μας, τον ελεύθερο χρόνο μας, το φαγητό μας και την οργάνωση της κατασκήνωσής μας. Έτσι, μπορεί να είναι παράλληλα και μια μορφή χαλάρωσης και καλοκαιρινών διακοπών στο βουνό, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. 

Η κατασκήνωση βρίσκεται πολύ κοντά στα φημισμένα ιαματικά λουτρά Πόζαρ και σε μερικά από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, 5 μόλις χλμ από την πόλη της Αριδαίας, όπου μπορεί κανείς να έχει ό,τι προσφέρει μια πόλη για τον ελεύθερο χρόνο και τον εφοδιασμό σε αναγκαία ήδη. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, το οποίο σταματάει απευθείας στο χωριό Ξιφιανή. Στο χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις τουαλέτας, ντουζ, κουζίνα και στεγασμένος χώρος συγκέντρωσης. Πρώτες ύλες για μαγείρεμα διατίθενται άμεσα από το βιολογικό αγρόκτημα, που βρίσκεται στο χώρο της κατασκήνωσης. Διατίθεται έμμισθο άτομο που θα συντονίζει την οργάνωση του φαγητού και την καθαριότητα του χώρου. Για ενημέρωση για την κατασκήνωση βλ. στο διαδίκτυο «Το Περιβόλι της Ειρήνης».  

Απαραίτητα: αγάπη για τη φύση, διάθεση για κάμπινγκ, σκηνή και κατασκηνωτικά είδη (αναλυτική λίστα του αναγκαίου εξοπλισμού θα δοθεί, όταν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της ομάδας).

Χρόνος συνάντησης: 1η Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 2016 (Παρασκευή 1η Ιουλίου απόγευμα άφιξη, εγκατάσταση και γνωριμία ως τις 5.30μμ με Κυριακή 10 Ιουλίου απόγευμα 5.00μμ αναχώρηση), 80 ώρες εργασίας.

Κόστος συμμετοχής: συνολικά 350 ευρώ ανά άτομο συμπεριλαμβάνοντας: τη συμμετοχή στο βιωματκό σεμινάριο, την εκπαίδευση, τη διαμονή, το φαγητό 2 φορές τη μέρα (πρωινό, μεσημεριανό) και τη συνολική φροντίδα από άτομο που θα μαγειρεύει και θα συντονίζει την οργάνωση και καθαριότητα του χώρου. Με τη δήλωση συμμετοχής γίνεται παράκληση για καταβολή προκαταβολής 90 ευρώ.

Επιλεκτική συμμετοχή σε συγκεκριμένες μέρες θα κοστίσει 40 ευρώ τη μέρα με όλες τις παραπάνω παροχές.
Ερωτήσεις και δηλώσεις συμμετοχής: ΄Αννα Εμμανουηλίδου, τηλ 6947320479, ηλ. annaemmanouelidou@yahoo.gr,  


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15.06. 2016.

Οι τρεις εναλλακτικές προσεγγίσεις

Υπό την οργάνωση του Θεάτρου Άτροπος http://atropostheatre.blogspot.gr/ 
17 – 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 
Στην εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής & μάθησης «Το περιβόλι της ειρήνης» 


Κάμπος Καρατζόβας (Λουτρά Πόζαρ – Πέλλα)
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ 
Αποτελεί διαχρονική ιδέα εργασίας του Θεάτρου Άτροπος η δυνατότητα απομάκρυνσης από την πόλη και τις «σειρήνες» του πολιτισμού της προκειμένου ο ηθοποιός-ερευνητής να αφοσιωθεί σε καθημερινή, εντατική βάση και απερίσπαστα στη δημιουργική του άσκηση. 
Μέχρι τώρα αυτή η απομάκρυνση συνοδευόταν με παράλληλη σύνδεση με μικρές ημι-εγκαταλελειμμένες κοινότητες (Νοβίνα – Πολωνία, Μπέλα Ρέτσκα – Βουλγαρία). Για πρώτη φορά η Άτροπος εισάγει την ιδέα της συνεύρεσης μιας ομάδας σε απόλυτα παρθένο φυσικό και αντιτουριστικό περιβάλλον καθώς και σε απόσταση «ασφαλείας» από άλλες ανθρώπινες κοινότητες. 
Παράλληλα, προσκαλούνται εξωτερικοί εισηγητές-δάσκαλοι απ΄όλο τον κόσμο οι οποίοι, αν και αναπτύσσουν τη δική τους αυτόνομη πορεία, έχουν σα βασική τους φιλοσοφία την έρευνα, τη διαρκή άσκηση και την πνευματική διάσταση της τέχνης, μακριά από τη βιομηχανία παραγωγής θεαμάτων.


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ: «ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» 
Ξεκινώντας από τη συνθήκη της απομόνωσης οι συμμετέχοντες στην κατασκήνωση θα αναμετρηθούν με τη μοναχικότητα τους μέσα από όλα τα μαθήματα και την καθημερινότητα στην οποία θα συμμετάσχουν. Σε επίπεδο γνώσεων και κυρίως βιωματικά θα συναντήσουν την οργανική κίνηση, τη σιωπή, την ακινησία, τον άδειο, μη θεατρικό χώρο και τη μουσική που όλα αυτά γεννάνε. 
Παράλληλα, χάρη στην ομαδική συμβίωση, θα δοκιμάσουν ιδιαίτερες ποιότητες συνύπαρξης. Η διαρκής συσχέτιση με τον παρτενέρ-συνάνθρωπο και την ανόθευτη φύση θα λειτουργεί σα καθρέφτης και πλαίσιο αποκάλυψης του εαυτού. Επιπλέον το μοίρασμα των καθημερινών πρακτικών αναγκών θα συμβάλει στη γείωση και θα λειτουργεί σαν άσκηση επιβίωσης εντός του συνόλου. 
Και οι τέσσερεις δάσκαλοι θα εισάγουν διαφορετικούς δρόμους μεταμόρφωσης του περφόρμερ. Είτε με μάσκα, είτε με κείμενο, είτε με τραγούδι, είτε με κίνηση, είτε με σιωπή θα αναζητήσουμε με βάθος και ελαφρότητα δυνατότητες μεταμόρφωσης της κίνησης, της χρήσης του κειμένου, της φωνής και κατ’ επέκταση θα αντικρύσουμε παραλλαγές του εαυτού.


ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ 
Ο τόπος φιλοξενίας της κατασκήνωσης - «Το περιβόλι της Ειρήνης» - βρίσκεται στον κάμπο της Καρατζόβας, στη σκιά του όρους ΚαÏμακτσαλάν, στο νομό Πέλλας (Κεντρική Μακεδονία). Πρόκειται για ένα μεγάλο οικολογικό αγρόκτημα με αναρίθμητες δυνατότητες άσκησης με σκιά ή χωρίς σκιά. Προσφέρει βασικές συνθήκες διαβίωσης (άφθονο χώρο για σκηνές, τουαλέτες, υπαίθρια κουζίνα, ντους) και πόσιμο νερό από πηγή.


ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 
Όλη η δουλειά θα γίνεται σε κρυφές και φανερές γωνιές του αγροκτήματος το οποίο θα χρησιμοποιήσει η ομάδα κατ’ αποκλειστικότητα, χωρίς να παρενοχλούμαστε από τρίτα βλέμματα ή περίοικους μιας και δεν υπάρχει κοντινό σπίτι. 
Θα δουλεύουμε χονδρικά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου (8-9 ώρες) και τις 6 ημέρες με τα απαραίτητα διαλείμματα για φαγητό, ξεκούραση και ατομική δουλειά ή ησυχία. 
4 δάσκαλοι θα κατευθύνουν την ομάδα σε 4 διαφορετικές θεματικές ενότητες: 
- «Ο άδειος ηθοποιός» 
Εισηγητής: Σταμάτης Ευσταθίου –Υπεύθυνος του Θεάτρου Άτροπος / Εισηγητής του Θεάτρου της Σύνδεσης


- «Το ταξίδι του ηθοποιού στον κόσμο της μάσκας» 
Εισηγητής: Σάμπρι Ζεκρί - Πολυθεματικός καλλιτέχνης / Ιδρυτής του Recycling performance factory


- «Σώμα και φυσικά τοπία» 
Εισηγήτρια: Μαρία Λάππα - Εκπαιδεύτρια μπούτο / Περφόρμερ


- «Δουλεύοντας με και χωρίς τις 5 αισθήσεις»
Εισηγήτρια: Σβετλάνα Αντρόποβα – Περφόρμερ & υπεύθυνη οργάνωσης στο Θέατρο Άτροπος
Την έκτη και τελευταία ημέρα της κατασκήνωσης οι συμμετέχοντες, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Σταμάτη Ευσταθίου, θα παρουσιάσουν ατομικές δράσεις καθώς και ομαδικό θεατρικό και μουσικό αυτοσχεδιασμό.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σταμάτης Ευσταθίου (http://atropostheatre.blogspot.gr/) 
«Ο ΑΔΕΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ» 
Ο Σκηνοθέτης-ερευνητής και υπεύθυνος του Θεάτρου Άτροπος Σταμάτης Ευσταθίου θα καθοδηγήσει την ομάδα σε μια διαδικασία θεατρικής και υπαρξιακής μεταμόρφωσης μέσα από τους δρόμους της μοναχικότητας και της συνύπαρξης. Βασιζόμενος στη φιλοσοφία του Θεάτρου της Σύνδεσης θα προσκαλέσει-προκαλέσει τον κάθε συμμετέχοντα κατ’ αρχάς να αδειάσει. Ν’ αδειάσει από το βαρύ ή ελαφρύ βιογραφικό του, από νοσταλγίες και προσδοκίες και να έρθει αντιμέτωπος με το φυσικό και ανθρώπινο τοπίο που θα τον περιβάλλει στη συγκεκριμένη κατασκήνωση. 
Σε ένα πλαίσιο έρευνας, πειραματισμού και εξατομίκευσης της δουλειάς ο συμμετέχων περφόρμερ θα ενεργοποιήσει πρώτα απ’ όλα τη θέληση του για ανακάλυψη, εξέλιξη και μετατόπιση επιπέδου. 
Ο Σταμάτης Ευσταθίου αναζητά γενικότερα στη δουλειά του τη σύνδεση: Ενέργεια- Σώμα- Ήχος- Λόγος-Άσμα-Τραγούδι. Ως καθοδηγητής της άσκησης εξαρχής θέτει τις βάσεις της ιερότητας τόσο του περιβάλλοντος της δουλειάς όσο και της πιο «ανυπόλυπτης» φαινομένικά δράσης, σε ένα απόλυτα βιωματικό και πρακτικό πλαίσιο. Παράλληλα αναζητά συνεχώς τα σημεία ανατροπής της σοβαροφάνειας, τα τοπία που οδηγούν στο σχόλιο και στην ποίηση. 
Γενικές κατευθύνσεις της δουλειάς


Εντοπισμός κρυφών και φανερών φωνητικών και χωρικών μορφών της φύσης και ένταξη τους στην παρουσία του περφόρμερ 
Πειραματισμός πάνω στις σχέσεις «ΧΟΡΟΣ-ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ-ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» 
Αυτοσχεδιασμός σημείου μηδέν και πολυφασικός 
Φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και παραδοσιακά τραγούδια 
Ενεργητικές πορείες στη φύση 
Δημιουργία ατομικής δράσης


Ο Σταμάτης Ευσταθίου - Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Ατρόπου -(atropostheatre.blogspot.com)- ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης - ερευνητής, ως εμψυχωτής επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών και ως περφόρμερ και συγγραφέας.
Περιπλανήθηκε στην Ευρώπη αναζητώντας δασκάλους στην Πολωνία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Σερβία. Παράλληλα ίδρυσε την «Άτροπο» - Ομάδα ερευνητικού θεάτρου - το 2004 και από τότε συμμετείχε ως σκηνοθέτης, περφόρμερ και συγγραφέας σε διάφορες δουλειές στην Ελλάδα, στην Ινδία, στην Πολωνία, στη Γερμανία, στην Αρμενία, στο Ιράν, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στη Νότιο Κορέα, στη Ρωσία, στη Νότιο Σιβηρία, στο Μεξικό και στην Ισπανία . Είναι εισηγητής του «Θεάτρου της Σύνδεσης» - μεθόδου θεατρικής και ανθρωπολογικής έρευνας.
Εμπνέεται από το ανθρωπολογικό θέατρο, τον χορό μπούτο, διάφορες πνευματικές και ιερές παραδόσεις καθώς και φωνητικούς και τραγουδιστικούς πειραματισμούς, τομείς που προσπαθεί να διερευνήσει μέσα από το «Θέατρο της Σύνδεσης», τη μέθοδο και τη φιλοσοφία θεάτρου που ο ίδιος εισήγαγε και που αναπτύσσει χάρη σε διάφορες δράσεις – projects μακράς διάρκειας (ENERGIA, CARNAVANI, KOSMOS, TETRAPTYCHO, κτλ)
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σάμπρι Ζεκρί (http://sabryzekry.wix.com/performance-r-f) 
«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ»


Οι μάσκες ανήκουν στον κόσμο των αρχετύπων και είναι παρούσες στις απαρχές κιόλας της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η μάσκα, χάρη στην κάλυψη των εκφράσεων του προσώπου, αναγκάζει τον ηθοποιό να στραφεί πίσω στις ρίζες της παρουσίας του στον χώρο. Οι χειρονομίες πρέπει να ενισχυθούν και όλα να εστιάσουν στο σώμα, προσφέροντας έτσι στον ηθοποιό μια εντελώς καινούργια αίσθηση χώρου, παρουσίας και δραματικής έκφρασης. Η δουλειά μας θα κάνει μια εισαγωγή σε ειδικούς τύπους θεατρικών μασκών, συμπεριλαμβάνοντας τη μελέτη της ουδέτερης μάσκας, τη μάσκα Λαρβάλ, τη μισή μάσκα και τη δημιουργική ανακυκλωμένη μάσκα. 
1η Μέρα: Ουδέτερη μάσκα 
Το ταξίδι ξεκινά με την ουδέτερη μάσκα, τη πιο βασική μάσκα. Είναι μια μάσκα που δεν έχει καμία δραματική έκφραση, και επιτρέπει τον ηθοποιό να εξερευνήσει μια κατάσταση καθαρής παρουσίας, στο εδώ και τώρα του χώρου. Με αυτή τη μάσκα ο ηθοποιός εξερευνά την κατάσταση της ουδετερότητας που υπάρχει πριν από τη δράση. Προσφέρει στον ηθοποιό την αίσθηση του «δράματος» που υπάρχει ήδη στο σώμα του και που τείνει να πάρει το σχήμα ενός χαρακτήρα ή να γίνει ύφος. 
2η μέρα: Μάσκα Λαρβάλ 
Οι μάσκες Λαρβάλ χρησιμοποιήθηκαν σα μέρος της εκπαίδευσης του ηθοποιού από τον Ζακ Λεκόκ. Οι μάσκες είναι απλές, αθώες και πολύ αφελείς. Σε αντίθεση με την ουδέτερη μάσκα διερευνούν την καρικατούρα του χαρακτήρα αντλώντας υλικό από ζώα και έντομα. Η συγκεκριμένη μάσκα είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο άνοιγμα του ηθοποιού σε κινήσεις που δε θα δοκίμαζε αλλιώς κατά την επεξεργασία ενός θεατρικού χαρακτήρα. 
3η μέρα: Η μισή μάσκα 
Οι μισές μάσκες βοηθούν τον ηθοποιό να μεταμορφωθεί σε ζωντανό αρχέτυπο, όπως στο Παιδί, στον Ήρωα, στη Μητέρα και στο Διάολο και είναι ένα καταπληκτικό σημείο εκκίνησης για παράσταση σωματικής επινόησης (Devising physical theatre). Η μισή μάσκα μπορεί να καλύψει προσαρμοσμένη δουλειά πάνω στον Σαίξπηρ, σε αρχαίους Έλληνες Θεούς και στον χορό της αρχαίας τραγωδίας 
4η μέρα: Δημιουργική ανακυκλωμένη μάσκα 
Η δημιουργικά ανακυκλωμένη μάσκα καλεί τον ηθοποιό να χρησιμοποιήσει το μέγιστο της φαντασίας του. Η μάσκα αυτή εξαρτάται από τη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη και από τη σύνδεση του με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο ηθοποιός προσπαθεί να φανταστεί πώς μια μάσκα με φυσικά υλικά θα απεικονίσει το πρόσωπο του ή το πρόσωπο του χαρακτήρα του. 
5η μέρα: Επινόηση μικρής σκηνής με μάσκες


Ο Σάμπρι Ζεκρί είναι ένας πολυθεματικός καλλιτέχνης ιρανο – αιγυπτιακής καταγωγής και ο ιδρυτής του Recycling Performance Factory. Το Recycling Performance Factory είναι μια πλατφόρμα και το μανιφέστο για την αναβίωση και την ανακύκλωση τελετουργικών και παραδόσεων με στόχο τη μετατροπή τους σε θεατρικά δρώμενα και συλλογικές δημιουργίες. 
Ο Σάμπρι Ζεκρί δουλεύει πάνω στην εκπαίδευση του ηθοποιού, στην κατασκευή μάσκας και στη θεατρική σκηνοθεσία. Είναι πτυχιούχος κινηματογραφιστής και Φωτογράφος από το 2007 ενώ το 2011 έλαβε το πτυχίο του στη θεατρική σκηνοθεσία. Τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκε σε διάφορα φεστιβάλ στη Νότιο Κορέα, στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στο Ιράν. Το 2013 έλαβε υποτροφία από το Al Mawred Αλ Thaqafy να παράγει το έργο που βασίζεται σε διαπολιτισμικές συναντήσεις μεταξύ των Αιγυπτιακών και Πέρσικων στυλ αφήγησης. 
Σήμερα ο Σάμπρι διδάσκει τη Βιο-μηχανική, ρωσική προσέγγιση θέατρου στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Καΐρου και ταυτόχρονα διδάσκει σε μια σειρά από θεατρικά εργαστήρια με βάση το σωματικό θέατρο και τη μάσκα στην Αίγυπτο, στο Ιράν και στην Ισπανία.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Μαρία Λάππα

«ΣΩΜΑ & ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΠΙΑ.»
Στο παρόν εργαστήριο, μέσα απο εξειδικευμένες ασκήσεις απο το σωματικό θέατρο και τον Ιαπωνικό χορό butoh αντλώντας κινησιολογικό υλικό από το φυσικό περιβάλλον θα εξερευνήσουμε την σχέση και τα όρια του σώματός μέσα από τα 4 στοιχεία της.. 
Τι συμβαίνει στα αισθητικά μου πεδία όταν βρισκόμαi κοντά σε φυσικά περιβάλλοντα; 
Τι εσωτερικά τοπία και τα κίνητρά ανακινεί μέσα μου ο αέρας και ποια το νερό; 
τι συμβαίνει στα μάτια μου όταν παρατηρώ την φωτιά; 
Πόσο διαφορετικά ενεργοποιείται το κέντρο μου όταν πατώ στο χώμα ή μέσα στο νερό. 
Η δουλειά περιλαμβάνει: 
Ασκήσεις ενδυναμώσεις του κέντρου 
Εξερεύνηση των κινητικών συνδυασμών μέσα από τα βασικά στοιχεία του χορού 
Ενεργοποίησή της κίνησής μέσω των αισθητικών συστημάτων 
Δημιουργια ατμόσφαιρας 
Ελεύθερους και δομημένους αυτοσχεδιασμούς 
Δημιουργια και επιλογή παραστατικού χώρου 
Ποιητικός χορός


Η Μαρία Λάππα είναι εκπαιδεύτρια σωματικού θεάτρου με κεντρικό άξονα της δουλειάς το Butoh στο οποίο έχει εκπαιδευτεί από διακεκριμένους δασκάλους ανά τον κόσμο,.Εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός και performer ενώ παράλληλα συντονίζει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό Κάποιες απο τις δουλειές της και συνεργασίες έχουν παρουσιαστεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" στην Αθήνα, τη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου - "Συμβίωση; / Symbiosis?", στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο θέατρο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη, όπως και σε μικρότερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.


ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Σβετλάνα Αντρόποβα (http://atropostheatre.blogspot.gr/)

«ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» 
Γρήγορη εισαγωγή. Όραση και ακοή. 
Περίπου το 80 έως 90% όλων των πληροφοριών από τον εξωτερικό κόσμο τον λαμβάνουμε από τα μάτια μας, και περίπου 5 έως 10% από τα αυτιά μας. Χρησιμοποιούμε, όμως, την όραση και την ακοή μας σε όλη τους την έκταση; Και είμαστε πάντα προσεκτικοί σε ό, τι τα μάτια και τα αυτιά μας μάς δείχνουν και μάς λένε; 
Ως ερμηνευτές συχνά "τοποθετούμε" μάτια και αυτιά σε διάφορα μέρη του σώματός μας για να προσανατολιστούμε στο χώρο, για να αισθανθούμε τι συμβαίνει γύρω μας, να λάβουμε ερεθίσματα από το χώρο και για να απαντήσουμε σε αυτά. Οι ασκήσεις και οι πειραματισμοί που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα μας βοηθήσουν να απομακρυνθούμε από την καθημερινή χρήση των αισθητήριων οργάνων μας, θα ελέγξουμε τις ικανότητές τους και τις ικανότητές μας να υπάρχουμε και να κινούμαστε με μερική στέρηση των αισθήσεων (με δεμένα μάτια και με κλειστά τα αυτιά). 
Θα δουλέψουμε με την κεντρική και την περιφερειακή όραση, την ακοή και με διαφορετικούς ήχους, θα προσπαθήσουμε να ακούσουμε τη γύρω φύση και να πιάσουμε τους ήχους που είναι δύσκολο να ακούσουμε. 
Οι ασκήσεις σε στέρηση της όρασης και της ακοής θα απαιτήσουν αυξημένη ευαισθησία των άλλων αισθητηρίων οργάνων. Θα δούμε πόσες πληροφορίες σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο μπορούμε να πάρουμε όταν οι κύριοι αποδέκτες των εν λόγω πληροφοριών θα τεθούν προσωρινά εκτός λειτουργίας, και πόσα καινούρια ερεθλισματα για δημιουργία και κίνηση μπορούν να γεννηθούν από το σκοτάδι και τη σιωπή. 
Η συγκεκριμένη δουλειά πάνω στις αισθήσεις αποτελεί βασική διαδικασία στην άσκηση στο «Θέατρο της Σύνδεσης», την κεντρική φιλοσοφία δουλειάς του Θεάτρου Άτροπος.


Η Σβετλάνα Αντρόποβα (Ρωσία-Ελλάδα) είναι περφόρμερ, βοηθός εκπαιδευτή και υπεύθυνος οργάνωσης του Θεάτρου Άτροπος. Έχει ένα φιλολογικό υπόβαθρο, μελέτησε γιόγκα-ταϊλανδέζικο μασάζ και διερεύνησε διαφορετικές μορφές κίνησης , φωνητικές τεχνικές και αυτοσχεδιασμούς και παραστατικές τέχνες, όπως αυθόρμητο χορό, butoh και σύγχρονο χορό με το Θέατρο OddDance (Ρωσία), με τον Katsura Kan, με την Αλίσα Ολιένουκ (πρώην Derevo), με τη Merja Malkki (Φινλανδία) και με το Dialogue Dance school (Ρωσία). Έχει παρουσιάσει διάφορες σόλο παραστάσεις στο Saratov και στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) και στη Φινλανδία ενώ συμμετείχε σε παραστάσεις του Θεάτρου OddDance (Ρωσία). 
Το 2012 άρχισε να συμμετέχει σε εργαστήρια Θέατρου της Σύνδεσης υπό την καθοδήγηση του Σταμάτη Ευσταθίου (Θέατρο Άτροπος) και έγινε ηθοποιός και στενός συνεργάτης της Ατρόπου. Εν τω μεταξύ, εκτός από την εργασία της στην Άτροπο συνεχίζει να εξερευνά διάφορα πεδία ενδιαφέροντος από την ανθρώπινη ανατομία μέχρι την διαπολιτισμική επικοινωνία μέσω Mooc (ανοιχτά μαζικά διαδικτυακά μαθήματα). 
Η δουλειά που προτείνει στη Διεθνή κατασκήνωση ερευνητικού θεάτρου είναι ένα πειραματικό μάθημα στην εξοικείωση με τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπινου σώματος και την προέκταση τους (περιφερειακή όραση, προσανατολισμός στο χώρο με κλειστά τα μάτια, κλπ), καθώς και η εργασία με την στέρηση αίσθησης. Αυτή η εργασία στο σύνολο της είναι απαραίτητη για τον ηθοποιό-περφόρμερ, καθώς και για κάθε άτομο που θέλει να βιώσει τη ζωή και τις ικανότητες των αισθητήριων οργάνων του όσο το δυνατόν πληρέστερα.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
* Η Διεθνής κατασκήνωση ερευνητικού θεάτρου απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη ερασιτεχνική ή επαγγελματική εμπειρία θεάτρου, χορού ή τραγουδιού. Η γλώσσα εργασίας θα είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, εφόσον υπάρχουν και μη Ελληνόφωνοι συμμετέχοντες. 
*Λόγω του εντατικού και έντονα βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου η καλή σωματική και ψυχική υγεία αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής. 
* Οι ενδιαφερόμενοι θα επιλεγούν με βάση την αίτηση συμμετοχής που θα αποστείλουν. 
* Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές που θα φέρουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες [Το αγρόκτημα δε διαθέτει ούτε νοικιάζει σκηνές], οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τα ατομικά τους σκεύη (πιάτο, μαχαίρι, πιρούνι, κουτάλι, κούπα) 
* Το μαγείρεμα και οι καθαριότητες θα γίνονται σε ομάδες εργασίες στις οποίες θα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως. 
*** Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στην Ξιφιανή, το κοντινότερο χωριό στην κατασκήνωση, την Δευτέρα 17 Αυγούστου, σε σημείο και ακριβή ώρα που θα οριστεί εγκαίρως (το νωρίτερο στις 2μμ το αργότερο στις 6μμ). Από εκεί θα μεταφερθούν με αυτοκίνητο της οργάνωσης στην κατασκήνωση.


ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ > 
260 ευρώ εφόσον γίνει η εγγραφή μέχρι την 1η Ιουνίου που για να είναι έγκυρη συνοδεύεται με προκαταβολή 60 ευρώ {Περιλαμβάνει: δίδακτρα + χώρο για κατασκήνωση και χρήση της υποδομής του αγροκτήματος (τουαλέτες, ντους, κουζίνα) + πλήρη διατροφή χωρίς κρέας και ψάρι} 
280 ευρώ εφόσον γίνει η εγγραφή μετά την 1η Ιουνίου που για να είναι έγκυρη συνοδεύεται με προκαταβολή 80 ευρώ {Περιλαμβάνει: δίδακτρα + χώρο για κατασκήνωση και χρήση της υποδομής του αγροκτήματος (τουαλέτες, ντους, κουζίνα) + πλήρη διατροφή χωρίς κρέας και ψάρι} 
** Το συνολικό ποσό θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου. Διαφορετικά δε θα θεωρηθεί έγκυρη η εγγραφή και η θέση θα παραχωρηθεί. 
*** Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (+23%) 
*** Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με την οργανωτική ομάδα του εργαστηρίου για να τους σταλεί η αίτηση συμμετοχής. Αφού την επιστρέψουν συμπληρωμένη θα ειδοποιούνται εάν γίνονται δεκτοί σύντομα και θα τους δίνεται προθεσμία για να κάνουν την εγγραφή τους στον τραπεζικό λογαριασμό: 40560528784 - Εθνική Τράπεζα 
*** Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής (με ευθύνη του συμμετέχοντα) για οποιοδήποτε λόγο η προκαταβολή (60 ή 80 ευρώ) δεν επιστρέφεται. Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής (με ευθύνη του συμμετέχοντα) για οποιοδήποτε λόγο μετά τις 21 Ιουλίου θα κρατηθεί το σύνολο του κόστους συμμετοχής.


*** Κατώτατος αριθμός συμμετοχών: 8 / Ανώτατος αριθμός συμμετοχών: 14


ΕΓΓΡΑΦΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ > 
atroposlabcamp@gmail.com και 6981780402 (μέχρι τις 27 Απριλίου) και 6972119101 (από τις 28 Απριλίου και μετά)


ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΚΟΥ

στο Περιβόλι της Ειρήνης

11, 12, 13 Ιουλίου και 5,6,7 Σεπτεμβρίου 2014
Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα ζήσουν μία ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία μέσα στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που διαθέτει το «Περιβόλι της Ειρήνης» (πληροφορίες για το χώρο βλ. διαδικτυακάwww.giorgosdoumos.blogspot.gr). Θα έρθουν σε επαφή με το θέατρο μέσα από τον αυτοσχεδιασμό που αποτελεί τη βάση της θεατρικής πρακτικής. Θα ανακαλύψουν συναισθήματα, δυναμικές και ικανότητες που βρίσκονται καλά κρυμμένες στο σώμα μας. Θα επιχειρήσουν να τις ενεργοποιήσουν μέσα από μια κίνηση, μια λέξη, ένα βλέμμα, ένα ρυθμό. Θα κληθούν να εξασκήσουν την φαντασία τους σε διαφορετικά μονοπάτια από τα συνηθισμένα και τελικά θα ανακαλύψουν πως όλα αυτά μετουσιώνονται σταδιακά και σχεδόν μαγικά σε δράση, σε νόημα, σε ιστορίες, σε ζωή, σε θέατρο, σε δρώμενο, σε παράσταση. Πώς μετατρέπονται, τελικά, σε τεχνική. Και φυσικά, πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί αυτή την τεχνική πάνω στην «οποιαδήποτε» σκηνή. 

Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα μελετήσουμε τα βασικά είδη και τις αρχές του αυτοσχεδιασμού, αλλά και τη χρήση διάφορων εκφραστικών τεχνικών, που στόχο έχουν, μέσα από εξαιρετικά ευχάριστες και δημιουργικές διαδικασίες, να εξελίξουν την εκφραστική ικανότητα των ατόμων και να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτό-εικόνα τους. Ολοκληρώνοντας την εμπειρία του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκομίσει βασικές γνώσεις και μυστικά της θεατρικής πράξης, αλλά, κυρίως, θα έχουν αποκτήσει μια καλύτερη και πιο ειλικρινή σχέση με τον εαυτό τους, έχοντας παράλληλα διασκεδάσει εξασκώντας σώμα και νου.

Απαραίτητα εφόδια: το σώμα, η φωνή και η φαντασία σας, οργάνωση για διήμερη κατασκήνωση και αγάπη για την ύπαιθρο.

Ημερομηνίες: 11, 12, 13 Ιουλίου και 5,6,7 Σεπτεμβρίου 2014

Κόστος Συμμετοχής: 70 ευρώ, 50 ευρώ για ανέργους και φοιτητές. Για την κατασκήνωση στο χώρο και τη χρήση της υποδομής με πρωινό στο Περιβόλι της Ειρήνης επιπλέον 30 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου και προσώπου για τη φροντίδα του χώρου. (πρώτες ύλες για μαγείρεμα, φαγητό κλπ δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή).

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: Δήμητρα Τσάκου, Σκηνοθέτης Θεατρολόγος,σκηνοθέτης, εμψυχώτρια ομάδων, email: demit2@hotmail.com.

Δήμητρα Τσάκου, Σκηνοθέτης Θεατρολόγος, σκηνοθέτης, εμψυχώτρια ομάδων, email: demit2@hotmail.com

Απόφοιτος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, φωνητικής-ορθοφωνίας, κινησιολογίας, αρχαίου δράματος και θεατροπαιδαγωγικής. Από το 2006 διδάσκει θεατρικό παιχνίδι, υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και σκηνοθετεί παραστάσεις με ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων (Που θα πάει αυτή η βαλίτσα; Πιστεύεις στα όνειρα; Το παραμύθι χωρίς όνομα, Το όνειρο του Ρο κτλ), που άλλοτε είναι γνωστά θεατρικά κείμενα και άλλοτε προκύπτουν μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, την Ούγκα Κλάρα, το Θέατρο Σοφούλη, και τους δήμους Συκεών και Ευόσμου. Από το 2007 είναι μόνιμος συνεργάτης με το Δήμο Θέρμης, όπου διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό σε εφήβους και ενήλικες. Τον τελευταίο χρόνο είναι υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος του πολυχώρου ΕΚΤ6Σ, όπου διδάσκει αυτοσχεδιασμό και υποκριτική, συγγραφέας και σκηνοθέτις της «Αναμονής» (2014).
..................................................................................................................................................................

Εργαστήρι θεάτρου σκιών: Μυθοπλασία, κατασκευή φιγούρας και εμψύχωσή της


Συντονιστής: Θοδωρής Κωστιδάκης – Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καραγκιοζοπαίκτης, Εμψυχωτής Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού. 


Παρασκευή 1 ως Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 

Και Τρίτη 26 ως Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014στο Περιβόλι της Ειρήνης

Εξερευνώντας τη δυναμική της πολυδιάστατης τέχνης του θεάτρου σκιών (με αφορμή τον Καραγκιόζη, αλλά κυρίως πέρα από αυτόν) στο συγκεκριμένο εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εργαστούν πάνω σε διάφορες πτυχές της: από την κατασκευή επαγγελματικής φιγούρας και τις τεχνικές εμψύχωσης, μέχρι τον λεκτικό αυτοσχεδιασμό και τη μυθοπλασία. 

. Πλάσιμο ρόλων (χτίσιμο χαρακτήρων, φωνής, κινησιολογίας κτλ) 
. Δημιουργία αφήγησης 
. Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών 
. Τεχνικές εμψύχωσης 
. Αυτοσχεδιασμός (σωματικός και σκιών) 
. Δημιουργία ατομικού και ομαδικού δρώμενου θεάτρου σκιών 

Τόπος συνάντησης: Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο στην πανέμορφη φύση της Καρατζόβας (Εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής και μάθησης «Το Περιβόλι της Ειρήνης» βλ.www.giorgosdoumos.blogspot.com, κοντά στην Αριδαία). Έτσι, μπορεί να είναι παράλληλα και μια μορφή χαλάρωσης και καλοκαιρινών διακοπών στο βουνό, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. 

Η κατασκήνωση βρίσκεται πολύ κοντά στα φημισμένα ιαματικά λουτρά Πόζαρ και σε μερικά από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, 5 μόλις χλμ από την πόλη της Αριδαίας, όπου μπορεί κανείς να έχει ό,τι προσφέρει μια πόλη για τον ελεύθερο χρόνο και τον εφοδιασμό σε αναγκαία ήδη. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Στο χώρο υπάρχουν 

απλές εγκαταστάσεις τουαλέτας, ντουζ και κουζίνα. Πρώτες ύλες για μαγείρεμα διατίθενται άμεσα από το βιολογικό αγρόκτημα, που βρίσκεται στο χώρο της κατασκήνωσης. Διατίθεται έμμισθο άτομο που θα συντονίζει την οργάνωση του φαγητού και την καθαριότητα του χώρου. Για ενημέρωση για την κατασκήνωση βλ. στο διαδίκτυο «Το Περιβόλι της Ειρήνης» (www.giorgosdoumos.blogspot.com

Απαραίτητα: φαντασία, όρεξη για δημιουργία, αγάπη για τη φύση, διάθεση για κάμπινγκ, σκηνή και κατασκηνωτικά είδη. 
Ημερομηνίες: Το ίδιο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί δυο φορές, έτσι ώστε οι
συμμετέχοντες να έχουν δυνατότητα επιλογής ημερών ανάμεσα σε: 
1 έως 3 Αυγούστου 2014 (Παρασκευή απόγευμα με Κυριακή απόγευμα) 
και: 
26 έως 28 Αυγούστου (Τρίτη μεσημέρι με Πέμπτη απόγευμα). 

Κόστος Συμμετοχής: 80 ευρώ, 60 ευρώ για ανέργους και φοιτητές. Στο ποσό 
αυτό συμπεριλαμβάνονται τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Για την κατασκήνωση στο χώρο και τη χρήση της υποδομής με πρωινό στο Περιβόλι της Ειρήνης: επιπλέον 30 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου και 
προσώπου για τη φροντίδα του χώρου. (Πρώτες ύλες για φαγητό κλπ δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή). 

Ερωτήσεις και δηλώσεις συμμετοχής: Θοδωρής Κωστιδάκης - 
6977757908, thko3@yahoo.gr 

Βιογραφικό Εμψυχωτή: Ο Θοδωρής Κωστιδάκης, μέλος του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών (Καραγκιοζοπαικτών), έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Καραγκιοζοπαίκτη πατέρα του, Τάκη Κωστιδάκη. Οι βασικές του σπουδές ήταν στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, όπου ολοκλήρωσε και το Μεταπτυχιακό πάνω στην αλληλεπίδραση χώρου και πολιτισμού. Παράλληλα, επιμορφώθηκε σε τομείς όπως: θέατρο και θεατρικό παιχνίδι / κατασκευή θεατρικής κούκλας, θεατρικής μάσκας και σκηνικού, φιγούρας θεάτρου σκιών / Drama Process, για την επεξεργασία εσωτερικών ή/και κοινωνικών συγκρούσεων. Από το 2004 έως και σήμερα ασχολείται και επαγγελματικά με το θέατρο σκιών και την εμψύχωση ομάδων: με παραστάσεις Καραγκιόζη και εργαστήρια σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, μουσεία, εκδηλώσεις δήμων, φεστιβάλ, εθελοντικές οργανώσεις, ομάδες κ.ά. σε Ελλάδα και Κύπρο.
...................................................................................................................................................................ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΝΕΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗς ΕΙΡΗΝΗΣ

(ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Κ.Α.Π.)

1. Παρασκευή 4 ως Κυριακή 6 Ιουλίου: Δέκα χρόνια Παρατηρητήριο. Τριήμερο εσωτερικού αναστοχασμού του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας εν όψει των 10 χρόνων λειτουργίας του. Κλειστή εκδήλωση της συλλογικότητας.

2. Κυριακή 6 Ιουλίου: Δράση για μια αντικαταναλωτική δημιουργικότητα. Συνάντηση διάφορων προτάσεων για μια νεα ζωή, όπου Κρίση σημαίνει ότι Κάτι Κρίνεται. Ανοιχτή εκδήλωση εργαστηρίων και συλλογικών προτάσεων (ψυχολογικά σεμινάρια, εργαστήρι Θεατρικου Αυτοσχεδιασμού, εργαστήρι Καραγκιόζη,
εργαστήρι μελισσοκομίας, φυσικής επεξεργασίας μαλλιού, βοτανοθεραπείας κπα. κ.α.π ). Δηλώσεις συμμετοχής: 6947320479. Συμμετοχή δωρεάν.

3. Παρασκευή 11 ως Κυριακή 13 Ιουλίου: Θεατρικός αυτοσχεδιασμός με τη Δήμητρα Τσάκου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: demit2@hotmail.com

4. Παρασκευή 18 ως Κυριακή 20 Ιουλίου 2013: Σεμινάριο του τρέχοντος εκπαιδευτικού προγράμματος Συνοδοί στην Κρίση με την Άννα Εμμανουηλίδου. Κλειστή εκδήλωση.

5 . Τετάρτη 19 ως Κυριακή 24 Αυγούστου 2014. Βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες στο χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας στο συστημικό Γλυπτό με την Άννα Εμμανουηλίδου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: annaemmanouelidou@yahoo.gr.

6. Πέμπτη 20 ως Κυριακή 24 Αυγούστου 2014: Ενσωματωμένο βιωματικό σεμινάριο προσωπικής Ανάπτυξης Η ζωή ως Καθήκον και Παιχνίδι με την Άννα Εμμανουηλίδου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: annaemmanouelidou@yahoo.gr.

7. Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών: Μυθοπλασία, Κατασκευή Φιγούρας και εμψύχωσή της με τον Θοδωρή Κωστιδάκη. Τρίτη 26 ως Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Θοδωρής Κωστιδάκης -
6977757908, thko3@yahoo.gr.

8. Παρασκευή 29 ως Κυριακή 31 Αυγούστου 2013: Σεμινάριο του τρέχοντος εκπαιδευτικού προγράμματος Συνοδοί στην Κρίση με την Άννα Εμμανουηλίδου. Κλειστή εκδήλωση.

9. Παρασκευή 5 ως Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014: Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών: Μυθοπλασία, Κατασκευή Φιγούρας και εμψύχωσή της με τον Θοδωρή Κωστιδάκη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Θοδωρής Κωστιδάκης -
6977757908, thko3@yahoo.gr.

10. Παρασκευή 5 ως Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014: Θεατρικός αυτοσχεδιασμός με τη Δήμητρα Τσάκου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: demit2@hotmail.com
...........................................................................................................................................................


ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"!!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!! ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (ΕΝΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ 2 ΩΡΕς ΤΗ ΜΕΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ!!!!

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ!!!!!

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 30. ΙΟΥΝΙΟΥ 2014!!

1) Καλοκαιρινό βιωματικό σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης
„...
Η ζωή ως Καθήκον και Παιχνίδι:
Ανακατασκευή της προσωπικής μας Ιστορίας ως
απάντηση στην Κρίση των ζωών μας…“

Τετάρτη 20 ως Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
στο «Περιβόλι της Ειρήνης» (www.giorgosdoumos.blogspot.com)

Ζούμε σε δύσκολες και συναρπαστικές εποχές. Τα αυτονόητα καταρρέουν γύρω μας σαν χάρτινοι πύργοι και μερικές φορές τα κρατήματα δεν επαρκούν πια. Ποιοι είμαστε προσωπικά μέσα σ’ αυτήν την συνταρακτική κοινωνική και διαπροσωπική μεταμόρφωση που ζούμε; Ποια νέα κατασκευή εαυτού και πραγματικότητας μπορεί να μας πάει σώους και δημιουργικούς, ενδυναμωμένους και σοφότερους στην απέναντι όχθη;

Συχνά ανατρέχουμε στην οικογενειακή μας ιστορία ενοχοποιώντας την για δεινά τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ενήλικη ζωή μας. Η στάση αυτή διαιωνίζει μέσα μας την αίσθηση πως οι ρίζες μας στη ζωή υπήρξαν προβληματικές ή σαθρές και ως εκ τούτου το παρόν και το μέλλον μας προβάλλει μπρος μας δύσκολο να το επηρεάσουμε προς επιθυμητές κατευθύνσεις. Κάποιοι άλλοι από μας δεν κατηγορούν την οικογένειά τους, αλλά αισθάνονται την εμπλοκή τους σ’ αυτή ως τη μόνη παντοδύναμη πιθανή πραγματικότητα, ακόμα κι αν αυτή είναι περιοριστική, εγκλωβιστική ή επιβλαβής για το παρόν και το μέλλον τους. Και οι δύο εκδοχές αποτελούν συνολικούς τρόπους ύπαρξης, οι οποίοι και καθορίζουν τις κινήσεις μας. Συχνά διαφεύγει της προσοχής μας η πιθανότητα ότι μπορεί η κατασκευή μας για την προσωπική μας ιστορία να αλλάξει μέσα από δικές μας κινήσεις και κατά συνέπεια το ίδιο το παρόν και το μέλλον μας να έρθουν κοντύτερα σ΄ αυτό που επιθυμούμε, από ό,τι φανταστήκαμε. 

Ως συνέχεια προηγούμενων βιωματικών σεμιναρίων, σ’ αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα ανακατασκευάσουν με τη βοήθεια της ομάδας την δική τους προσωπική και οικογενειακή ιστορία, κατασκευάζοντας για τους εαυτούς τους νέα σενάρια παρόντος και μέλλοντος. 

Το σεμινάριο θα δομηθεί με άξονα την επεξεργασία των οικογενειακών ιστοριών μέσω βιωματικών, θεατρικών τεχνικών, μουσικής και κίνησης και θα πλαισιωθεί από θεωρητικές εισηγήσεις, που θα επιτρέψουν στον καθένα να δει την προσωπική του ιστορία ως σημείο μιας ευρύτερης πολιτιστικής παράδοσης γύρω από αποφάσεις ζωής. Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, που αισθάνονται να τους απασχολούν παρόμοια θέματα και στόχος του είναι η υποστήριξή τους σε δυσκολίες της παρούσας φάσης ζωής τους, η αύξηση της συνολικής ικανοποίησής τους από τη ζωή και η άνοδος της καθημερινής ποιότητας ζωής τους σε μια δύσκολη, αλλά γόνιμη για αλλαγές εποχή σαν τη δική μας. 

Συντονίστρια: Δρ Άννα Εμμανουηλίδου, Κλινική ψυχολόγος (Dr.Phil,MSc.), συστημική ψυχοθεραπεύτρια (IGST) 
Μέγεθος ομάδας: ελάχιστος αριθμός 12, μέγιστος 22 άτομα. 
Τόπος συνάντησης και ιδιαιτερότητες: Το πενθήμερο θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο στην πανέμορφη φύση της Καρατζόβας (Εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής και μάθησης «Το Περιβόλι της Ειρήνης» βλ.www.giorgosdoumos.blogspot.com, κοντά στην Αριδαία), που θα δώσει ως τέτοιος εντελώς νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη των χρησιμοποιούμενων δημιουργικών τεχνικών, αλλά και στην ουσιαστική γνωριμία και δέσιμο μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς θα ζήσουμε όλοι μαζί για 5 μέρες, μοιραζόμενοι τις ιστορίες μας, τον ελεύθερο χρόνο μας, το φαγητό μας και την οργάνωση της κατασκήνωσής μας. Έτσι, μπορεί να είναι παράλληλα και μια μορφή χαλάρωσης και καλοκαιρινών διακοπών στο βουνό, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.
Η κατασκήνωση βρίσκεται πολύ κοντά στα φημισμένα ιαματικά λουτρά Πόζαρ και σε μερικά από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, 5 μόλις χλμ από την πόλη της Αριδαίας, όπου μπορεί κανείς να έχει ό,τι προσφέρει μια πόλη για τον ελεύθερο χρόνο και τον εφοδιασμό σε αναγκαία ήδη. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Στο χώρο υπάρχουν απλές εγκαταστάσεις τουαλέτας, ντουζ και κουζίνα. Πρώτες ύλες για μαγείρεμα διατίθενται άμεσα από το βιολογικό αγρόκτημα, που βρίσκεται στο χώρο της κατασκήνωσης. Διατίθεται έμμισθο άτομο που θα συντονίζει την οργάνωση του φαγητού και την καθαριότητα του χώρου. Για ενημέρωση για την κατασκήνωση βλ. στο διαδίκτυο «Το Περιβόλι της Ειρήνης» (www.giorgosdoumos.blogspot.com)

Απαραίτητα: αγάπη για τη φύση, διάθεση για κάμπινγκ, σκηνή και κατασκηνωτικά είδη (αναλυτική λίστα του αναγκαίου εξοπλισμού θα δοθεί, όταν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της ομάδας).
Χρόνος συνάντησης: 20 έως 24 Αυγούστου 2014 (Τετάρτη απόγευμα με Κυριακή απόγευμα), 24 ώρες εργασίας.
Κόστος συμμετοχής: 250 ευρώ ανά άτομο η συμμετοχή στο σεμινάριο και επιπλέον 50 ευρώ η τετραήμερη διαμονή στην κατασκήνωση με πρωινό, η χρήση της υποδομής της και το άτομο που θα μαγειρεύει και θα συντονίζει την οργάνωση και καθαριότητα του χώρου. Πρώτες ύλες για φαγητό κλπ δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή αυτή. (Λεπτομέρειες επ΄ αυτού να συζητηθούν μετά τη συγκρότηση της ομάδας συμμετεχόντων). Απ΄ αυτό το ποσόν τα 150 ευρώ δίνονται ως προκαταβολή κατά τη δήλωση συμμετοχής και το υπόλοιπο στη λήξη του σεμιναρίου. Ειδική τιμή για ανέργους και φοιτητές: 200 ευρώ και 50 ευρώ η διαμονή. 
Ερωτήσεις και δηλώσεις συμμετοχής: ΄Αννα Εμμανουηλίδου, τηλ 6947320479, ηλ. annaemmanouelidou@yahoo.gr, 
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30.06 2014.
Ερωτήσεις και δηλώσεις συμμετοχής: ΄Αννα Εμμανουηλίδου, τηλ 6947320479, ηλ. annaemmanouelidou@yahoo.gr, 

2) Βιωματικό εκπαιδευτικο πρόγραμμα στο συστημικό γλυπτό / συστημική χορογραφία και άλλες δημιουργικές τεχνικές

„...Ανακατασκευή της Οικογενειακής μας Ιστορίας…“

Χρόνος συνάντησης: 19 έως 24 Αυγούστου 2014 (Τρίτη απόγευμα με Κυριακή απόγευμα), 30 ώρες εργασίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και θεματικά θα κινηθεί στο θέμα της Ανακατασκευής της Οικογενειακής Ιστορίας. Σε 30 εκπαιδευτικές ώρες, στα πλαίσια ενός 5ημέρου, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη χρήση των τεχνικών δουλεύοντας ο καθένας προσωπικά τη δική του οικογενειακή ιστορία και την ανακατασκευή της, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την προσωπική ανάπτυξη. 
Οι τεχνικές που θα εφαρμοστούν και θα αναλυθούν θεωρητικά θα είναι: το κλασικό συστημικό γλυπτό και νεωτερικές του μορφές, όπως έχουν αναπτυχθεί από τη συντονίστρια στα πλαίσια της 15χρονης εμπειρίας της με το θέμα, η συστημική χορογραφία, στοιχεία ψυχοδράματος προσαρμοσμένα στη συστημική λογική και άλλες επιμέρους δημιουργικές τεχνικές (γραμμές ζωής κλπ).
Στο τέλος του 5ημέρου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαίδευσης στη χρήση των μεθόδων.
Εκπαιδεύτρια-Συντονίστρια: Δρ Άννα Εμμανουηλίδου, Κλινική ψυχολόγος (Dr.Phil,MSc.), συστημική ψυχοθεραπεύτρια (IGST), εκπαιδεύτρια συστημικών θεραπευτών. 
Μέγεθος ομάδας: ελάχιστος αριθμός 12, μέγιστος 22 άτομα. 
Τόπος συνάντησης και ιδιαιτερότητες: Το πενθήμερο θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο στην πανέμορφη φύση της Καρατζόβας (Εναλλακτική κατασκήνωση ανταλλαγής και μάθησης «Το Περιβόλι της Ειρήνης» βλ.www.giorgosdoumos.blogspot.com, κοντά στην Αριδαία), που θα δώσει ως τέτοιος εντελώς νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη των χρησιμοποιούμενων δημιουργικών τεχνικών, αλλά και στην ουσιαστική γνωριμία και δέσιμο μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς θα ζήσουμε όλοι μαζί για 5 μέρες, μοιραζόμενοι τις ιστορίες μας, τον ελεύθερο χρόνο μας, το φαγητό μας και την οργάνωση της κατασκήνωσής μας. Έτσι, μπορεί να είναι παράλληλα και μια μορφή χαλάρωσης και καλοκαιρινών διακοπών στο βουνό, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.
Η κατασκήνωση βρίσκεται πολύ κοντά στα φημισμένα ιαματικά λουτρά Πόζαρ και σε μερικά από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, 5 μόλις χλμ από την πόλη της Αριδαίας, όπου μπορεί κανείς να έχει ό,τι προσφέρει μια πόλη για τον ελεύθερο χρόνο και τον εφοδιασμό σε αναγκαία ήδη. Η απόσταση από τη Θεσ/νίκη είναι 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Υπάρχουν απλές εγκαταστάσεις τουαλέτας, ντουζ και κουζίνα. Πρώτες ύλες για μαγείρεμα διατίθενται άμεσα από το βιολογικό αγρόκτημα, που βρίσκεται στο χώρο της κατασκήνωσης. Διατίθεται έμμισθο άτομο που θα συντονίζει την οργάνωση του φαγητού και την καθαριότητα του χώρου. Για ενημέρωση βλ. στο διαδίκτυο «Το Περιβόλι της Ειρήνης» (www.giorgosdoumos.blogspot.com)

Απαραίτητα: αγάπη για τη φύση, διάθεση για κάμπινγκ, σκηνή και κατασκηνωτικά είδη (αναλυτική λίστα του αναγκαίου εξοπλισμού θα δοθεί, όταν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της ομάδας).
Χρόνος συνάντησης: 19 έως 24 Αυγούστου 2014 (Τρίτη απόγευμα με Κυριακή απόγευμα), 30 ώρες εργασίας.
Κόστος συμμετοχής: 290 ευρώ ανά άτομο για τη συμμετοχή στο σεμινάριο και 70 ευρώ η διαμονή στην κατασκήνωση, η χρήση της υποδομής της και το άτομο που θα μαγειρεύει και θα συντονίζει την οργάνωση και καθαριότητα του χώρου (και για τις 5 μέρες). Πρώτες ύλες για φαγητό κλπ δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή αυτή. (Λεπτομέρειες επ΄ αυτού να συζητηθούν μετά τη συγκρότηση της ομάδας συμμετεχόντων). Απ΄ αυτό το ποσόν τα 150 ευρώ δίνονται ως προκαταβολή κατά τη δήλωση συμμετοχής και το υπόλοιπο στη λήξη του σεμιναρίου. Ειδική τιμή για ανέργους: 230 ευρώ και 70 ευρώ η διαμονή. 
Ερωτήσεις και δηλώσεις συμμετοχής: ΄Αννα Εμμανουηλίδου, τηλ 6947320479, ηλ. annaemmanouelidou@yahoo.gr, 
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής: 30 Ιουνίου 2014. 

Άννα Εμμανουηλίδου: Γεν. 1967, κλινική ψυχολόγος (Dr.Phil., Msc) και συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γερμανία, φιλοσοφία, ψυχολογία και συστημική ψυχοθεραπεία. Μεταξύ 1992-2001 εργάστηκε στη Γερμανία στο χώρο της ψυχιατρικής και συνεργάστηκε σε πολυάριθμες εναλλακτικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων ήρθε σε επαφή με το εκεί ακμαίο κίνημα αυτοβοήθειας προσώπων με ψυχιατρική εμπειρία και με διάφορες εναλλακτικές στην ψυχιατρική προτάσεις. Στην Ελλάδα, όπου ζει και εργάζεται και πάλι από το 2001, έχει ασχοληθεί με προσπάθειες αποασυλοποίησης σε ελληνικά ψυχιατρεία, πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες σε θέματα κοινωνικών μειονοτήτων με έμφαση το χώρο της ψυχικής υγείας, από το 2003 επικεντρωμένα σε δράσεις ενάντια στην ψυχιατρική βία και υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών στην Ελλάδα. Από το 2006 ιδρυτικό Μέλος του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας (www.paratiritiriopsy.org). Από το 2004 εργάζεται ως οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία, στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Έμπειρη οικογενειακή και ομαδική θεραπεύτρια. Μητέρα δύο αγοριών.
..............................................................................................................................................................


Βιωματικό εργαστήρι για ζύμωση ανθρώπινων εμπειριών.... Κυριακή 6 Ιουλίου 2014


Το ‘περιβόλι της ειρήνης’ στα πλαίσια των καλοκαιρινών βιωματικών σεμιναρίων που φιλοξενεί, διοργανώνει την Κυριακή 6 Ιουλίου, ένα ‘ βιωματικό εργαστήρι για ζύμωση ανθρώπινων εμπειριών’… 
Η συνάντηση στο φιλόξενο περιβόλι ξεκινάει, για όσους θέλουν να κατασκηνώσουν, από το προηγούμενο βράδυ, μ’ ένα γλέντι γνωριμίας και νυχτερινών ψιθύρων κάτω από τα αστέρια και συνεχίζεται το πρωί της Κυριακής με παράλληλα βιωματικά εργαστήρια ομάδων προσωπικής ανάπτυξης, θεατρικού αυτοσχεδιασμού, εικαστικών, βιολογικής γεωργίας στο χωράφι, μελισσοκομίας, βαφής φυσικού μαλλιού κ.α 

Η δράση μας αυτή, έχοντας ως αφορμή ένα πάρτι γενεθλίων, φιλοδοξεί να έχει την αντίστοιχη ορμή και θέρμη. Αποτελεί δε, τη δική μας απάντηση στην ‘κρίση’ των ζωών μας…

Στο 'περιβόλι' είναι προσκεκλημένοι όσοι σκέφτονται και δρουν με τρόπο συλλογικό, αναζητούν τρόπους να επαναορίσουν τον εαυτό τους και την πραγματικότητα, πειραματίζονται με και αφήνονται στη δημιουργικότητα τους, αντλούν δύναμη και σοφία από την επαφή τους με τη γη και τους ανθρώπους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φιλοσοφία και τις δράσεις του περιβολιού μπορείτε να επισκεφτείτε το www.giorgosdoumos.blogspot.comκαι να μας τηλεφωνήσετε για να σας περιμένουμε στο τηλ.6947320479. Για την κάλυψη των εξόδων υποδομής το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ. 

Άννα Εμμανουηλίδου, Κλινική ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια

'Κρίση είναι το σημείο όπου κάτι κρίνεται' 
Λεοντιάδου Κρυσταλλία, ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια
'Η σύγκρουση, η τέχνη και η ευτυχία'
Γιώργος Δούμος, βιοκαλλιεργητής 
'Βιολογική γεωργία και οι κοινωνικές προεκτάσεις της'
Παναγιώτης Κοχλίκης 
'Καλλιέργεια βοτάνων και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες' Σούλης Μήνος, μελισσοκόμος '
'Ο κόσμος των μελισσών/ εισαγωγη στη μελισσοκομία'
Δήμητρα Τσάκου, Σκηνοθέτις, εμψυχώτρια ομάδων 
'Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός'
Κόφτης Γιώργος, Ζωγράφος 'Εικαστικό εργαστήρι' Αγγέλικα Μπάτσις 'Φυσική επεξεργασία μαλλιού'
.................................................................................................................................................................
Σεμινάριο με θέμα "Κτίζω πέτρα" από τον Μανώλη Πιπεράκη ή Μαστρομανώλη από την Κρήτη στο κτήμα μας τον Αύγουστο του 2012.

Βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο ψυχολογίας με θέμα: "Συνοδεία στην Κρίση" με συντονίστρια-εκπαιδεύτρια την ψυχολόγο Άννα Εμμανουηλίδου, Ιούλιος 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου