Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το περιβόλι της Ειρήνης

Στην Ξιφιανή Αριδαίας, σε μια έκταση 170 στρεμμάτων, καλλιεργούμε ντόπιες, παλιές ποικιλίες λαχανικών, φρούτων και σιτηρών με σκοπό την διάσωση και διάδoση αυτών. Με αγάπη και σεβασμό στην γη γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καλλιέργεια των ποικιλιών είναι μονόδρομος για μια αειφόρο ανάπτυξη αλλά και παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας σε αντίθεση με τα υβρίδια που ευρέως χρησιμοποιούνται. Οι φυσικές μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούμε, λίπανση με κοπριά και κομπόστ, συγκαλλιέργειες για αποφυγή ασθενειών καθώς και τα φυσικά παρασιτοκτόνα, όπως ο ζεόλιθος, δεν μολύνουν τη γη και συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή πολύ νόστιμων καρπών.

Λαχανικά όπως η ντόπια ποικιλία της κόκκινης, γλυκιάς πιπεριάς Μπαχόβου που φύεται στην περιοχή πάνω από εκατό χρόνια τώρα, η μελιτζάνα Λαγκαδά, αλλά και ντομάτες, κολοκυθάκια, ραπανάκια, σπανάκι, πράσα, μαρούλια, παντζάρια, λάχανα, κρεμμύδια και σκόρδα, μαϊντανός και ρόκα από ποικιλίες της περιοχής της Αριδαίας καλλιεργούνται με συνέπεια για να αποτελέσουν ασφαλή και ιδιαίτερα νόστιμα προϊόντα που θα φτάσουν στο τραπέζι μας. Ταυτόχρονα διασώζουμε ποικιλίες φρούτων που έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αφού καλλιεργούνται για πολλά χρόνια στα μέρη μας όπως κεράσια, κυδώνια, πεπόνια, καρπούζια, μούσμουλα, λωτοί και μια ποικιλία σταφυλιού την λεγόμενη Αμάσι την οποία έφεραν οι πρόσφυγες παπούδες μας από την Μικρά Ασία.


Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουμε δώσει στην καλλιέργεια των σιτηρών ενώ η επιλογή των ποικιλιών τους γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Ποικιλίες όπως η σκληρόπετρα, μαλακό σιτάρι από το οποίο παράγεται αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μαυραγάνι, σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγουμε κίτρινο αλεύρι ιδανικό για ψωμί αλλά και βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι επιλέγονται για καλλιέργεια στο κτήμα μας μαζί με το μονόκκοκο, ντυμένο σιτάρι της αρχαίας ποικιλίας Καπουλτζάς που βρέθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές σε σπήλαιο της περιοχής. Όλα τα σιτηρά αφού συλλεχθούν, αλέθονται σε παλιό νερόμυλο, χωρίς θερμική επιβάρυνση στο τελικό προϊόν και χωρίς προσθήκη χημικών.


Γιώργος Δούμος
βιοκαλλιεργητήςΠού μπορείτε να μας βρείτε:
Σας περιμένουμε στο κτήμα μας στην Ξιφιανή Αριδαίας για να σας γνωρίσουμε, να σας ξεναγήσουμε και να συζητήσουμε μαζί σας ό,τι σας απασχολεί.

Για όσους μένουν στην Θεσσαλονίκη μπορούν να μας βρουν στις πρότυπες αγορές βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Καλαμαριάς κάθε Τετάρτη και Σάββατο και Νεάπολης κάθε Πέμπτη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον πίνακα που ακολουθεί.  


Τρίτη
Αγορά Περαία, Μηδείας, 3ο Δημοτικό Σχολείο
Θερινό Ωράριο : 16.30 - 20.30Χειμερινό Ωράριο : 13.00 - 17.30Τετάρτη 
Αγορά Καλαμαριάς, Βότση, Ανδριανουπόλεως, πίσω από το ιερό της εκκλησίας Αγ. Παντελεήμονα.
Ωράριο : 08.00 - 13.00


Πέμπτη
Αγορά Νεάπολης, Βενιζέλου, δίπλα στο δημαρχείο.
Ωράριο : 08.00 - 13.00

Αγορά Πυλαίας, πολυχώρος NODO, Μαρίνου Αντύπα 10, δίπλα στο Jumbο 
Ωράριο: 14.30- 17.30

Παρασκευή
Αγορά Ευόσμου, Ν. Καζαντζάκη, δίπλα στον Ι.Ν. αγ. Κυρίλλου & Μεθόδιου.
Θερινό Ωράριο : 16.30 - 20.30
Χειμερινό Ωράριο : 13.00- 17.30

Αγορά ΑΠΘ, πιλοτική διοργάνωση στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Κ.Καραθεοδωρή"
Ωράριο : 10.00 - 15.30


Σάββατο
Αγορά Καλαμαριάς, πρώην στρατόπεδο Κόδρα.
Ωράριο : 08.00 - 13.00

Περισσότερες πληροφορίες για τις λαϊκές με βιολογικά προϊόντα όλης της Ελλάδας θα βρείτε ΕΔΩ


1 σχόλιο:

  1. I am looking for a highly experienced and trained English teacher who can help develop content in powerpoint format for classroom teaching of PTE (Pearson Test of English). http://ah84fnku1h.dip.jp http://lc2wnczrdu.dip.jp http://1lliciw7p4.dip.jp

    ΑπάντησηΔιαγραφή